Israel/Palæstina konflikten optrappes af USA-ambassade i Jerusalem
Et kraftværk i brand i Gaza efter et israelsk missilangreb tilbage i 2014. UN Photo/ Shareef Sarhan
Al Nakba - katastrofen. Sådan hedder fordrivelsen af palæstinenserne fra deres hjem for 70 år siden i folkemunde, og for dem er Nakba'en ikke slut endnu. 70 år har palæstinenserne været fordrevet til Gaza og andre områder uden for Israel. Gigantiske grænsemure er opsat ved grænserne til Israel, og Gaza er blevet et af de mest befolkningstætte områder i verden. Vekslende elektricitet, manglende sanitet, folkesundhed der forværres hver eneste dag. Gaza bliver, ifølge flere menneskerettighedseksperter, ubeboeligt i 2020. Palæstinenserne er således statsløse, og dermed uden rettigheder, fanget uden muligheder for fremtiden.
Palæstinenserne protesterede i går mod anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad. Det blev gjort med brug af slangebøsser ca. 50-100 meter fra grænsen mellem Gaza og Israel. Bildæk blev også brændt af, et trick der bruges for at sløre eventuelle snigskytteangreb. Angrebene - som talsmanden fra det amerikanske hvide hus beskriver som terrorplot fra Hamas, den palæstinensiske islamistiske gruppe - blev besvaret med snigskytteangreb på civile, droner med røgbomber og granater og dermed høje dødstal på den palæstinensiske side. Blandt de døde var et 8 måneder gammelt barn. Protesterne og billederne af de sårede i kontrast til det storstilede åbningsarrangement af ambassaden er gået verden rundt. Tyrkiet og Sydafrika, lande hvis forhold til Israel i forvejen var køligt, har trukket deres ambassader ud af Israel. Præsident Erdogan tøvede ikke med at kalde Israels aktiviteter for folkemord.
Hvad der endnu er uvist er den større diplomatiske plan for konfliktløsning fra Donald Trumps regering. Han har udtalt at denne anerkendelse vil bringe fredsforhandlingerne tættere på en forløsning, men mest af alt ligner beslutningen endnu en disruption for the sake of it. Mandag aften anmodede både FN og EU om formelle undersøgelser af begivenhederne i går, for at afgøre forløb, dødstal og eventuelle skyldsspørgsmål. Argumentet er, at Israel, som alle andre lande, bør holdes ansvarlige for eventuelle krigsforbrydelser og enhver overtrædelser af menneskerettighederne. USA, som årligt støtter Israel med næsten 24 milliarder kroner, blokerede denne forespørgsel i Sikkerhedsrådet uden kommentarer fra hverken FN-ambassadør Nikki Haley eller Trump selv.
Nogle hundrede israelere protesterede foran Premierminister Netanyahu's residens i Vestjerusalem med slogans som "skam dig Netanyahu" malet på deres bannere i går aftes. Herhjemme lykønskede Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen Israel med anerkendelsen af Jerusalem, mens de Konservatives Rasmus Jarlov stille sig uforstående over for 'palæstinensernes selvmordstrang'. Udenrigsminister Anders Samuelsen beklager eskaleringen, mens FN's Generalsekretær udtrykker dyb bekymring og opfordrer Israels tropper til at vise maksimal tilbageholdenhed ift. Brug af åben ild, og samtidig nævner han Hamas' ansvar for at forebygge provokationshandlinger.