1. januar 0001

30 dages våbenhvile indført i Syrien – det syriske militær fortsætter ufortrødent

I den seneste uge er bombningen af området Ghouta taget til, og mange hundrede civile – deriblandt flere hundrede børn – er blevet slået ihjel af det syriske militær. I Sikkerhedsrådet er der vedtaget en 30 dages våbenhvile – men den syriske regering og deres støtter, Rusland, finder smuthuller og fortsætter ufortrødent med at bombe Ghouta.

751817

Alle hænder i vejret for enighed om våbenhvile. ( (C) UN Photo / Manuel Elias)

 

FN's Generalsekretær António Guterres kalder situationen for "helvede på jord" for de civile og New York Times interviewede i weekenden en mor hvis lille søn blev dræbt i et af de mange angreb. Hendes søn sagde "Jeg vil gerne dø og i himlen, for der er mad og sikkerhed".

Fredag blev der vedtaget en våbenhvile for Syrien i FN's Sikkerhedsråd. Anti-regeringsoprørere støttet af USA, Saudi-Arabien og Tyrkiet, siger at Syriens regering, støttet af Rusland og Iran, bruger kemiske våben og deres angreb på Damaskus, og Afrin i Ghouta provinsen har været særdeles voldsomme og dødelige den seneste uge. 500 mennesker, deriblandt 120 børn meldes dræbt af bombningerne i den forgangne uge. Iran og Saudi-Arabien kører proxy-krig i området, det samme gør USA og Rusland. De store tabere er de civile, der reduceres til et dødstal.

Våbenhvilen er vedtaget med accept fra alle parter, men det syriske militær og Rusland fortsætter bombningen af Ghouta, og våbenhvilen virker ikke til at have nogen effekt. Syrien og Rusland finder smuthuller, og siger at våbenhvilen ikke gælder angreb på terroristgrupperinger såsom ISIS, hvilket den Syriske regering og deres støtter fra Rusland ser som en glimrende undskyldning for at fortsætte, hvad de kalder "oprydningsarbejde" i Ghouta, det vi andre kalder bombning af uskyldige mennesker. Så sent som søndag - kun to dage efter vedtagelsen af våbenhvilen - blev der rapporteret om civile med symptomer fra angreb med kemiske våben i Ghouta begået af det Syriske militær. Derudover er der ingen specifik starttidspunkt for våbenhvilen, det er blot nævnt som "uden forsinkelser", hvilket Syrisk og Russisk militær udnytter til fulde i disse dage.

FN er det eneste sted, hvor alle parter kan blive hørt og en aftale om våbenhvile kan komme på plads. Men våbenhvilen må og skal overholdes. Mænd, kvinder og børn dør hver eneste dag i denne krig der er på sit 8. år. Usikkerhed, sult, overgreb, mord, alle tænkelige overtrædelser af menneskerettighedskonventionerne brydes netop nu, og det må og skal stoppe.