1. januar 0001

USA trækker sig ud af UNESCO

“This is a loss to UNESCO. This is a loss to the United Nations family. This is a loss for multilateralism.” Det var ordene fra Irena Bokova, generaldirektør for UNESCO, i kølvandet på den amerikanske udmelding. Forholdet mellem USA og UNESCO har dog aldrig været nemt.

I 1984 meldte den daværende amerikanske præsident Ronal Reagan USA ud, hvad George W. Bush omgjorde i 2003. I 2011 standsede USA så sin betaling til UNESCO (omkring 1/5 af organisationens budget), efter Palæstina blev optaget som medlem. Nu har Trump-administrationen meddelt USAs udmeldelse fra den 31. december 2018. En genganger blandt argumenterne fra amerikansk side har været en 'anti-israelsk bias' i organisationens arbejde.

UNESCO, der måske er mest kendt for udpegningen af Verdensarv, varetager en lang række projekter, der fremmer bl.a. videnskab og teknologi, uddannelse og en fri presse - sidstnævnte, hvad flere bloggere og kommentatorer har påpeget som bemærkelsesværdigt, når det kommer fra Trump-administrationen, der mildest talt har udvist en uheldig adfærd overfor den frie og kritiske presse.

 

 

 

LÆS MERE

>> Colum Lynch' artikel på Foreign Policy

>> Mark Goldbergs kommentar på UN Dispatch

>> Generaldirektør for UNESCO, Irena Bokovas reaktion på udmeldelsen