1. januar 0001

Med ryggen til

11. september 2017

691975

Kun ét år efter Danmark tiltrådte New Yorker-erklæringen, afviser landet nu fuldstændigt at tage imod kvoteflygtninge. Her ses statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen under Topmødet vedr. flygtninge og migranter, der mundede ud i New York-erklæringen


UN Photo/ Amanda Voisard

 

 

For ikke meget mere end et år siden, vedtog verdens ledere New Yorker-erklæringen i FN. Med erklæringen blev rammerne lagt for, hvordan verdenssamfundet i fællesskab ville håndtere de 65 millioner flygtninge, der er på verdensplan.

Erklæringen, som også Danmark tilsluttede sig, bekræfter Flygtningekonventionen fra 1951 og den tilknyttede 1967-Protokol som det fælles internationale grundlag for beskyttelse af flygtninge. Den fastslår, at flygtningelejre så vidt muligt bør undgås og kun skal bruges som en midlertidig løsning i nødstilfælde. Og den fastslår, at genbosætningen af kvoteflygtninge skal forøges. Blandt andet.

Kun lige tilbage i Danmark igen efter sin deltagelse i topmødet, lod Lars Løkke Rasmussen sin integrationsminister gå ud med nyheden om, at Danmark suspenderede modtagelsen af kvoteflygtninge på ubestemt tid. Der var ikke plads, lød det.

Nu i weekenden kom så meldingen fra Inger Støjberg, at Danmark har brug for 'et pusterum', så vi vil ikke tage imod kvoteflygtninge i år heller, hvor der ellers har været det mindste antal asylansøgere over de sidste 5 år. Samtidig vil et nyt lovforslag, der vil ændre radikalt på udlændingeloven i forhold til optag af kvoteflygtninge fremover.

Det er et fuldstændigt brud på de forpligtelser, Danmark har skrevet under på, over for nogle af de mest sårbare og udsatte mennesker i verden; over for vores nabolande, EU og det bredere internationale samfund, der nu må tage en større byrde; og ikke mindst FN og FN's Flygtningehøjkommissariat.

Dem vender vi nu alle ryggen til i Danmark.

 

Læs Politikos interview med Inger Støjberg. Læs om kvoteflygtninge på www.unhcr.org/resettlement