En historisk dag – for verden og for FN
UN Photo/ Cia Pak
Tre års kamp for en global dagsorden for bæredygtig udvikling er slut - og med succes. Men nu begynder kampen for at realisere målene. For at omdanne visioner og overbevisende argumenter til handling og resultater.
Sustainable Development Goals - SDG'erne - i form af 17 hovedmål og 169 delmål blev fredag formiddag vedtaget med akklamation på FN's topmøde i New York. Det var den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som holdt barnet over dåben og med sin dirigenthammer markerede, at et stort mål var nået - for FN og for det globale fællesskab.
FN's medlemslande har forpligtet sig til i løbet af 15 år fra nu at realisere en ambitiøs dagsorden for bekæmpelse af ekstrem fattigdom, udbredt og stigende ulighed, miljønedbrydning, klimatrussel, krænkelse af basale menneskerettigheder, voldelig og korrupt regeringsførelse. En universel dagsorden, som forpligter alle, men også tager højde for, at ikke alle kan bidrage i samme omfang.
Den danske statsminister fik det ærefulde hverv, fordi Danmark med Mogens Lykketoft er formand for FN's generalforsamling. Som bisidder havde han Ugandas præsident Museveni, da Uganda havde formandskabet sidste år.
Men begivenheden blev helt speciel, fordi første taler på topmødet var den katolske pave Frans, som gennem sin uforbeholdne støtte til 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og en forpligtende klimaaftale i Paris til december lagde hele sin religiøse autoritet bag FN og den kamp, som forestår: 'An important sign of hope' var hans optimistiske vurdering.
Det var opmuntrende, at den danske statsminister så klart markerede den historiske forpligtelse, som alle lande nu påtog sig: 'Today, each of us not only commits our nation to new farsigthed visions. But also to new concrete and realistic goals. And a fixed deadline. Og så tilføjede han: 'Denmark is ready to do its part.'
Forhåbentlig er dette løfte stadig i frisk erindring, når finansloven skal vedtages om kort tid og bl.a. truslen om 15% nedskæring på Danmarks udviklingsbistand, reduktion af miljøbeskyttelsen af hensyn til dansk landbrug og væsentlig reduktion af den danske klimaindsats truer vores indsats for global bæredygtig udvikling.
'History will judge us - and hold us accountable for achieving the results that we owe our children. And their children.' - Paven kunne ikke have sagt det bedre.
26. september 2015
>> Læs også: Et stort skridt mod en bedre og mere retfærdig verden tages denne weekend