1. januar 0001

Om FN og undertrykkelse

Jørgen Estrup, FN-forbundets landsformand udtaler:

"Kampen for menneskerettighederne skal kæmpes hver dag, og resolutioner i FN's Menneskerettighedsråd er ofte vigtige i denne kamp. Derfor er det forstemmende, når enkelte lande forsøger at sabotere arbejdet i Rådet for at få vedtaget tvetydige resolutioner som den, der i fredags gav anledning til overskrifter som "FN blåstempler brud på menneskerettigheder" i Berlingske, eller i Information, der var først ude, lød det, at "FN giver grønt lys for undertrykkelse af minoriteter." Og i Politiken i dag kunne man finde selveste Vladimir Putin slå øksen igennem FN-emblemet, så blodet sprøjter i dagens tegning.

 

506210
UN Photo/Jean-Marc Ferré

 

Men lad os nu kalde det for hvad, det er; i dette tilfælde var motivationen - helt åbent - russisk ortodokses kamp imod homoseksuelles rettigheder. Det er en forstemmende udvikling, og det åbner samtidig for en bred alliance med lande, hvor børns og kvinders rettigheder undertrykkes med henvisning til 'traditionelle værdier'.

Men det er vigtigt at understrege, at det kun er en resolution - oven i købet vedtaget med snævert flertal - og resolutioner kan ikke trumfe konventioner på området. Det er derfor stadig konventioner som (blandt andre) Konventionen om borgerlige og politiske rettigheder, Konventionen om afskaffelse af alle former for vold mod kvinder og Børnekonventionen, der er bestemmende. De kan ikke underløbes af enkelte landes behov for fortolkninger af resolutionsvedtagelser, der undertrykker deres egne borgere. Dét havde været en overskrift værdig."