Fns Sikkerhedsråd
10. juni 2022

Udskiftning i FN’s Sikkerhedsråd

Torsdag fik FN’s Sikkerhedsråd fem nye medlemmer. Se de de nye medlemmer her.

FN’s Sikkerhedsråd består af 15 lande- fem permanente medlemmer med vetoret og ti lande, der vælges på FN’s Generalforsamling. 

De fem permanente medlemmer af rådet er Kina, Frankrig, Rusland, Storbritannien og USA. De 193 medlemmer af FN vælger på Generalforsamlingen de resterende ti lande, der alle vælges for en to årig periode – hvert år vælges fem nye lande.

For at sikre sig en plads i rådet skal landene have to tredjedeles flertal eller 128 stemmer ved afstemningen. 
Kandidater i år kæmpede om fem pladser under tre regionale grupper: to for lande i Afrika og Asien-Stillehavsområdet, en for Latinamerika og Caribien og to for Vesteuropa og andre stater. 

I går, torsdag, valgte forsamlingen Ecuador, Japan, Malta, Mozambique og Schweiz som nye medlemmer. De indtræder fra 1. januar 2023 og sidder med ved bordet i 2023 og 2024.

De fem nye medlemmer afløser Indien, Irland, Kenya, Mexico og Norge, der udtræder ved udgangen af året. De fem øvrige lande, der har siddet i rådet i ét år, og dermed har ét år tilbage, er Albanien, Brasilien, Gabon, Ghana og De Forenede Arabiske Emirater.

Fra 1. januar 2023 ser FN’s Sikkerhedsråd dermed således ud: Ecuador, Japan, Malta, Mozambique, Schweiz, Albanien, Brasilien, Gabon, Ghana, De Forenede Arabiske Emirater, samt de fem faste medlemmer: Kina, Frankrig, Rusland, Storbritannien og USA.

 

Foto: UN Photo