Foto Statsministeriet
27. september 2021

Statsminister Mette Frederiksen talte om solidaritet ved FN’s generalforsamling

Solidaritet var det store gennemgående tema for statsminister Mette Frederiksens tale ved FN’s generalforsamling i New York. Over for de lande og mennesker, der stadig er hårdt ramt af COVID, over for vores fælles klima og over for dem, der befinder sig i verdens konfliktzoner. Talen, der var optaget på forhånd, blev holdt natten til lørdag dansk tid.

Selvom vi i Danmark er lige nu har styr på COVID, så er der mange andre lande, der stadig er meget hårdt ramt af den globale pandemi. Derfor skal vi også gøre mere for at løfte alle gennem pandemien, lød det fra statsminister Mette Frederiksen.

- Vi skal sikre global adgang til vacciner. Ingen af os kan lægge COVID bag os, før alle kan. Danmark er forpligtet til vaccinesolidaritet og COVAX (programmet, der blandt andet skal sikre vacciner til lavindkomstlande), sagde hun hvorefter hun annoncerede, at Danmark fordobler den lovede donaton af vacciner fra tre til seks millioner styk.

Et andet stort emne i statsministerens tale var klimaet. Vi står ved en global korsvej. Skal vi forhindre en klimakatastrofe, så kræver det international aktion og solidaritet nu, lod statsministeren forstå.

- Vi skal fortsætte vores vej mod en grøn fremtid, og vi skal gøre det hurtigere. Klimaændringer rammer verdens fattigste og svageste samfund hårdest, sagde hun og fortalte at Danmark ville øge dansk tilskudsbaseret klimafinansiering til mindst 500 millioner dollars om året inden 2030.

- Og vi vil dedikere 60 procent til fattige og sårbare lande.

Derudover nævnte Frederiksen målet om, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, afslutte produktionen af olie og gas, bygge verdens første energiø og være klimaneutral senest i 2050.

- Og vi opfordrer alle til hurtigst muligt at følge med. Vi er alle nødt til at handle og tilpasse individuelt, men er også nødt til at handle for det fælles bedste.

Mette Frederiksen kom også forbi Afghanistan i sin tale. Den nuværende situation i landet er foruroligende, sagde hun og understregede, at ingen mennesker i konfliktzoner må glemmes, og at vi derfor fortsat skal have et skarpt øje på situationen i landet.

Se og hør statsminister Mette Frederiksens tale HER.

 

Foto: Statsministeriet