Flygtningebørn Fotos af Ahmed akacha fra Pexels
16. februar 2021

Danmark lever ikke op til sit ansvar

Af Ole Olsen, medlem af FN-forbundets Menneskerettighedsudvalg. Læserbrevet er bragt i Jyllands-Posten 16. februar 2021

Danmark lever ikke op til sit ansvar

Det er den overvejende politiske holdning i Danmark, at personer, som er statsborgere i et andet land, skal kunne udvises, og at intet land bør kunne nægte at tage imod egne statsborgere. Det flugter med de internationale konventioner om statsborgerskab.

I to fangelejre i de kurdisk kontrollerede dele af Syrien befinder der sig aktuelt bl.a. ca. 25 danske statsborgere, hvoraf de fleste er børn. Den kurdiske ledelse ønsker, at de enkelte stater tager ansvar og får bragt deres borgere hjem.

Regeringen deler imidlertid ikke sin egen holdning til staters ansvar for statsborgere og vil ikke vedkende sig denne lille gruppe af borgere.

Begrundelsen er dels, at det er forældrenes skyld, da de tidligere valgte at tilslutte sig Islamisk Stat, dels at de måske kan være farlige, hvis de kommer til Danmark.

Denne sag handler imidlertid ikke om sympati/ikke-sympati eller om risikovurderinger. Den handler om, at regeringen altid og uden undtagelser skal påtage sig ansvar for danske statsborgere – uanset om det handler om at tage sig af børn på en ordentlig måde eller om at retsforfølge voksne.

Danmark kæmper generelt, bl.a. som medlem af FN’s Menneskerettighedsråd, for rettigheder, for retssamfund og for ordentlige humanitære standarder. De principper bør også gælde i denne sag. 

Tiden, hvor vi erklærede borgere for fredløse og gjorde dem til jaget vildt, skal vi vel ikke tilbage til?

 

Fotos af Ahmed akacha fra Pexels