UNSG in interview
22. oktober 2021

76 år efter: Der er stadig meget at kæmpe for

Selvom FN søndag bliver 76 år og organisationen derfor efterhånden er ved at blive en ældre dame, så er den en den stadig i fuld vigør. Og heldigvis for det, for der er stadig rigtig meget at kæmpe for.

Den 24. oktober er det den årlige FN-dag. For 76 år siden blev FN skabt som et redskab til håb for en verden, der dukker op fra skyggen af ​​katastrofale konflikter. I dag bærer FN's kvinder og mænd dette håb frem over hele kloden.

Og ifølge FN’s generalsekretær, António Guterres, er der stadig rigtig meget at kæmpe for:

- COVID-19, konflikter, sult, fattigdom og klima-nødsituationen minder os om, at vores verden langt fra er perfekt. Men de gør også klart, at solidaritet er den eneste vej frem.

- Vi er nødt til at gå sammen om at tackle store udfordringer og fremme målene for bæredygtig udvikling. Det skal ske ved at sikre:

at enhver person, overalt, har adgang til COVID-19-vacciner hurtigst muligt.

at sikre og opretholde alle menneskers rettigheder og værdighed - især de fattigste og dårligst stillede, piger og kvinder og børn og unge.

at søge at få en stopper for de konflikter, der ar vores verden.

at lave dristige klimaforpligtelser for at redde vores planet - og leve op til dem

at opbygge global styring, der er mere inkluderende, netværksbaseret og effektiv - som beskrevet i min seneste rapport, Our Common Agenda.

De værdier, der har drevet FN-chartret i de sidste 76 år - fred, udvikling, menneskerettigheder og muligheder for alle - har ingen udløbsdato. Så når vi markerer FN -dagen, lad os forene os bag disse idealer og leve op til FN's fulde løfte, potentiale og håb.


Hvis man er i den nordjyske hovedstad, Aalborg, kan man opleve en udendørs udstilling om de FN's 17 Verdensmål. Udstillingen, ”Verdensmål på Plakaten”, er skabt af FN-forbundet i Nordjylland og Life Exhibitions, og kan opleves på Musikkens Plads i Aalborg frem til og med FN-dagen, søndag den 24. oktober.

Læs mere om udstillingen HER.

 

Foto: UN Photo