1. januar 0001

International våbenhandelstraktat træder i kraft til jul

Verden får et nyt redskab til at forhindre våbeneksport, hvis der er risiko for, at våbnene bliver brugt til alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, når FN’s traktat om våbenhandel træder i kraft den 25. december. Sådan skriver U-landsnyt.dk, efter stat nr. 50 har ratificeret den banebrydende traktat.

Kilde: U-landsnyt.dk

 

Efter over 20 års græsrodskampagner og næsten uoverstigelige diplomatiske slagsmål i FN's generalforsamling træder den nye våbenhandelstraktat (Arms Trade Treaty) i kraft den 25. december i år.

Det sker, efter Bahamas, Portugal, Uruguay og St. Lucia netop har tiltrådt traktaten i New York og dermed bringer antallet af deltagende stater op over 50 lande, hvorefter traktaten træder i kraft tre måneder senere, skriver organisationen Amnestys danske afdeling på sit websted fredag.

>> Kom med til debat: Hvordan kan Danmark bidrage
og spille en endnu større rolle i at sikre kontrol med den globale våbenhandel?

"Våben dræber hvert minut i konflikter over hele verden. De frygtelige menneskelige lidelser i Irak, Syrien, Sydsudan og andre steder vidner om, hvorfor verden har så hårdt brug for en effektiv våbenhandelstraktat, som kan forhindre overgreb og krigsforbrydelser", siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnestys danske afdeling.

Danmark har været en af de stærkeste fortalere for traktaten, som Amnesty International har arbejdet for siden 1990'erne.

"Dette er en milepæl i kampen for at standse menneskerettigheds-krænkelser forsaget af ukontrolleret eksport af våben. Ved slutningen af 2014 vil der være robuste globale regler for at standse våbensalget til de, som står bag nogle af verdens værste menneskerettighedsovergreb", siger Lars Norman Jørgensen.

Fem af verdens ti største våbeneksporterende lande har allerede ratificeret traktaten: Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien. USA mangler stadig at ratificere traktaten, som desuden har mødt modstand fra store våbenproducenter som Kina, Canada, Israel og Rusland.

Danmark underskrev traktaten i juni 2013 og tiltrådte den i april 2014.

 

Læs mere om traktaten og se hvilke stater, der har skrevet under og ratificeret den: http://disarmament.un.org/treaties/t/att/