Få besøg af en gæstelærer

Mini MUN Climate Conference

Mini MUN Israel-Palæstina

Mini MUN Flygtninge

Mini MUN Syrien

MiniMUN på Nyborg Gymnasium

Her løses konflikter med liv og sjæl

 

Af Camilla Christoffersen, Fyens Stiftstidende
7. marts 2010

 

Der blev forhandlet og diskuteret på livet løs, da "Ban Ki Moon" og "Sikkerhedsrådet" fredag holdt møde på Nyborg Gymnasium.

Order! Order, please! beder ordstyreren lettere fortvivlet og banker hidsigt kuglepennen ned i den lyseblå dug for at mane til ro.

Men lige meget hjælper det. Hesteskoen syder og bobler, og diplomaterne i deres jakkesæt og slips, nederdele og høje hæle ligefrem hulker af grin.

- USA er den virkelige synder i hele denne konflikt, det er deres skyld, for det er deres våben, der bliver kæmpet med, fortsætter Libyens unge ambassadør ufortrødent, mens han med en dirrende pegefinger holder de amerikanske diplomater spiddet under hele sin tale.

- Libya is way out of line! Quiet, please, lyder det utålmodigt fra ordstyreren, og hendes skarpe tonefald runger i salen. Libyens ene minut til at tale er for længst overskredet.

Så med en afsluttende bemærkning om, at generalsekretær Ban Ki Moon er en forbandet socialist, holder Libyen endelig inde. Ambassadøren retter en gang på sit slips. Så sætter han sig veltilfreds ned og lader debatten om en mulig løsning på konflikten i Mellemøsten fortsætte.

 

God deltagelse i arbejdet

nyborgEleverne på Nyborg Gymnasiums internationale linje har ikke svært ved at leve sig ind i rollerne som diplomater i FN's Sikkerhedsråd. Heller ikke selv om det for størstedelens vedkommende er deres første møde med et såkaldt MiniMUN.

Det er nemlig første gang, at rollespillet, som er meget kendt i udlandet, har fundet vej til fynsk grund. Og kun en meget lille procentdel af eleverne på Nyborg Gymnasium havde tidligere stiftet bekendtskab med fænomenet.

Nina Ebbesen, 3.i, er en af de få elever på gymnasiet, der har erfaring med MUN-rollespillene. Derfor har hun deltaget meget i planlægningen og også udførelsen af rollespillet i Nyborg. Og hun har været meget spændt på resultatet.

nyborg_- I begyndelsen var mange lidt usikre på projektet, fordi de ikke vidste præcis, hvad det gik ud på. Men alle har arbejdet rigtig godt, og de har virkelig levet sig ind i deres roller, så jeg er meget tilfreds, siger Nina Ebbesen, 3.i.

Hjælp udefra

Selv spiller Nina Ebbesen under dagens møde i Sikkerhedsrådet rollen som FN's generalsekretær Ban Ki Moon. I modsætning til de andre deltagere, som er bænket side om side i en hestesko, sidder hun ved et separat bord som del af formandskabet. Ved siden af sidder to frivillige fra FN-forbundets Skoletjeneste i København, som er med for at styre slagets gang.

Ud over at sikre, at alle formelle regler under mødet overholdes, har FN-forbundet også sørget for alle de nødvendige rekvisitter i form af flag, bannere, papirer, skilte og oplæg, hvor konflikten og spillereglerne står beskrevet.

- Idéen fra FN's side med MUN er at udbrede kendskabet til FN og indsigten i organisationens opbygning og beslutningsproces, forklarer Louise Pri, som er en af de frivillige fra Skoletjenesten.

 

Lobbyvirksomhed

- Kan vi udsætte mødet i 15 minutter, anmoder Palæstina og får det godkendt.

Forvirringen er et øjeblik total. Lyden af klaprende hæle er konstant på trægulvet, da deltagerne løber til og fra de lyssky forhandlinger, der foregår uden for salen. Men det er et spørgsmål om fred mellem Israel og Palæstina, og alle kæmper for hver deres interesser.

 

Artiklen blev bragt i Fyens Stiftstidende den 7. marts 2010

Foto: WFP

Aktuelt

Det sker i FN-forbundet

Få overblikket over arrangementer med FN i fokus

Landsmøde 2019

Skal du med til Landsmødet den 28. april? Så find alle de relevante bilag, tidsplan & dagsorden her.

Få et foredrag om FN

Leder du efter et foredrag om FN, om fredsbevaring eller noget helt tredje, så har vi meget muligt foredragsholderen

FN-forbundet · Tordenskjoldsgade 25 st.th. · 1055 København K · Tlf. 3346 4690 · Fax · Mail fnforbundet@fnforbundet.dk