Overshoot Day: Resten af året er der underskud på kontoen
Illustration: Earth Overshoot Day/ Global Footprint Network
I dag markerer Danmark vores overshoot day. Det er den dag hvor vi har brugt de ressourcer, vi egentlig skulle have til at række hele året. Fra søndag vil alle indkøb, flyrejser, boligbyggeriet og andet, som er en del af vores hverdagsliv, skabe overtræk på jordens ressourcer. Det er som en lønkonto der allerede er gået i nul, og der kommer først penge ind igen ved årsskiftet. Det er en dag der markerer det tidspunkt på året, hvor vi mennesker har brugt mere fra naturen, end planeten kan gendanne på et helt år.
Det viser beregninger fra tænketanken Global Footprint Network. I år når vi dagen 12 dage før sidste år. På illustrationen kan du se, hvornår de enkelte lande rammer dagen.
For et land, der ofte præsenterer sig selv som klimabevidste og grønne pionerer, kaster det en skygge hen over Danmarks troværdighed når det kommer til miljøet, og det er en tankevækkende indikator for vores kollektive overforbrug.
Samtidig er vi rykket to pladser op på listen over de mest overforbrugende lande, så vi nu har det 13.-højeste klimaaftryk per indbygger. Vores forbrug per indbygger ligger på linje med indbyggerne i Canada og Oman.
Ifølge formand for forbrugerrådet Tænk er en af grundene, at v i i Danmark kun recirkulerer 4 procent, mens tallet i f.eks. Holland er oppe på en fjerdedel. Hver dansker forbruger hvad der svarer til 24,5 tons materialer om året, hvilket er et godt stykke over EU-gennemsnittet på 17,8 tons, og langt over det anslåede bæredygtige forbrug på 8 tons om året. Det fremgår af en artikel i Politiken.
Klimarådet er i deres rapport fra november 2023 kommet med en række anbefalinger til regeringen, der skal hjælpe med at nedsætte vores klimaaftryk- Læs den her.