FNs problem i CAR

Udfordringer for den nye flygtningehøjkommissær

Danmark & Menneskerettighederne

APPEL Stop lidelserne i Syrien

Danmark eksamineret i FN

Spørgsmålet om værdighed

Et spørgsmål om lederskab

Kejseren har ingen klæder

FN er blevet den globale sikkerhedsaktør ingen turde håbe på

Lad Danmark være foregangsland

Hvor bliver regeringens udspil af?

Europa står på kanten til en humanitær krise

En bredere og mere folkelig diskussion af fremtidens FN

I am Syrian

Hvem skal være FNs næste generalsekretær

UNHCR stiller sig tvivlende over EUs flygtningeaftale

Giv FN i Vestsahara mandat til at overvåge menneskerettighederne

I dag skriver FN historie

Panama-sagen understreger behovet for globalt samarbejde om beskatning

Hvem bliver FNs næste generalsekretær

Danmark i krig

Engang verdens bedste

Spørgsmålet om Arktis

FN har bekræftet sin fortsatte relevans

Det er tid til at tage globalt ansvar

Forstemmende & uforståeligt

Verdens første Humanitære Topmøde er begyndt

Et skridt af gangen

Et stærkt og prioriteret dansk udviklingssamarbejde, der skaber resultater

Udviklingspolitik handler ikke kun om bistand

FN-forbundet med i opfølgning på FN-anbefalinger

Masser af FN på Folkemødet

Globalt ansvar og hjertesager på Folkemødet

Udkast til ny udviklingsstrategi præsenteret på Folkemødet

Samarbejdets svære kunst og Brexit

Som brødre vi dele

Debat om FNs fredsbevarende missioner

Her er data på Verdens tilstand

Verden 2030

Ulige magtforhold mellem Vesten og Afrika udfordrer FNs fredsbevarende arbejde

Danske børn og unge lærer at forandre verden

Mogens Lykketoft takker af i New York

Topmøde vedr. flygtninge og migranter

Den 71. generaldebat er begyndt

Globalt ansvar & hjertesager

Næstsidste taler på podiet

Én for 7 milliarder - eller én for 5 stormagter

Klimaaftale træder i kraft i dag

Folketinget er åbnet

FNs næste Generalsekretær sandsynligvis fundet

Uafhængig analyse: Dansk udviklingsbistand alvorligt svækket

Guterres ny FN-chef: Med fornyelse som dagsorden

Partnerskaber, der skaber forandring

FN-dag ─ 24. oktober

Vores klode, vores fremtid - vores ansvar

Mange nye kræfter for globalt ansvar

Den Internationale Straffedomstol mister afrikansk opbakning

Konventioner under pres

Donald Trump er USA’s næste præsident. Hvad vil det betyde for FN?

Vi må ikke opgive troen på det globale samarbejde

Verdensmålene er for al politik og for alle lande. Også Danmark

Mogens Lykketoft 70

Hvor bliver handlingsplanen for verdensmålene af?

Hvor bliver handlingplanen for verdensmålene af?

COP22 i Marrakech

Vestlig militær passivitet ikke fejlen i Syrien

At gøre det umuliges kunst

Samarbejdets svære kunst og Brexit

Brexit

Af Ole Olsen, medlem af FN-forbundets bestyrelse

Samarbejde mellem lande har aldrig været nemt, og at finde den rigtige form er stort set umuligt. Hvor FN i langt de fleste spørgsmål kun kan vedtage, hvad ingen lande er imod, er der i EU-traktaten indbygget, at lande kan stemmes ned. At det er en anstødssten, vidner folkeafstemningen i Storbritannien om.

Det kunne som aktiv i FN-forbundet være fristende at konkludere, at FN-modellen er bedre end EU-modellen, men det vil være for simpelt. Hvor vi på den ene side ikke bryder os om at blive stemt ned, kræver vi på den anden side effektiv og hurtig handling. Vetoretten i FN's Sikkerhedsråd har i mange sammenhænge vist sig at stå i vejen for handling, og konsekvensen har været, at borgere i verden er blevet svigtet.

Opgaverne består

Vi befinder os ikke i en situation, hvor politikere kan vælge internationalt samarbejde fra, hvis de har befolkningernes bedste for øje. Borgere og virksomheder indretter sig på tværs af grænser, og fællesskabets repræsentanter - regeringerne - må under de vilkår tage vare på samfundsinteresser, herunder sikre sig, at ingen kan unddrage sig fx beskatning og retsforfølgelse ved at krydse grænser.

Flygtninge og andre vil komme til Europa, uanset om man i EU samarbejder på den ene eller den anden måde. Politikker kan indrettes forskelligt, men man kan ikke stemme verdens problemer væk, uanset at det kunne være bekvemt. Mere kunne have været gjort for at løse dem, hvis der fx var større international enighed om en fælles politik over for aktørerne i Syrien, og om hvordan man sikrer alle en bæredygtig udvikling.

Folket mod eliten?

Afstemningsresultatet i Storbritannien er også blevet udlagt som en lige venstre til eliten. Uden helt at vide, hvordan jeg skal definere "elite", har jeg svært ved at se, at embedsmænd i EU eller FN i større grad end "samfundets top" i enkelte lande skulle udgøre en elite. Derimod er det meget synligt, at vi ser øget ulighed på mange områder, hvilket skaber vrede.

Men at gøre EU eller FN synonyme med eliten er en misforståelse. Nok kan ledelser og bureaukrater, også lokalt, synes at have misforstået deres opgave, men de handler dog generelt på et mandat fra regeringer, som har flertallet af vælgerne bag sig. Jeg er selv mere bekymret for den elite, som fx udgøres af de 62 milliardærer, som ejer halvdelen af verdens formuer. At få noget gjort ved de forhold, der har gjort dette muligt, er om noget en international opgave for FN og for EU, som nu får mindre indflydelse på Storbritanniens finanscentrum og dets 10 oversøiske skattely.

Ingen, som håber på en bedre verden, bør tolke brexit som et nej til internationalt samarbejde. Nok er der behov for at prøve at arbejde på en ændret måde, men samarbejde i FN og i EU er lige så nødvendigt i morgen, som det var i går.

Debatindlægget er bragt i Jyllandsposten tirsdag den 28. juni 2016

Landsmøde 2019

Skal du med til Landsmødet den 28. april? Så find alle de relevante bilag, tidsplan & dagsorden her.